Faktoring w cyklu życia firmy

Publikacja: 03-08-2011 Bankier.pl

Przedsiębiorstwa na rożnym etapie swojego rozwoju mają różne potrzeby i oczekiwania dotyczące finansowania. Faktoring to bardzo uniwersalne i elastyczne narzędzie finansowe, które znajduje zastosowanie w firmach będących w różnych fazach „cyklu życia".

Nowe firmy („start-up") mają zwykle duże zapotrzebowanie na kapitał. Ponieważ faktoring nie wymaga badania zdolności kredytowej jest teoretycznie rozwiązaniem idealnym dla startujących firm. Większość faktorów wymaga jednak od firm dokumentów finansowych i historii współpracy z kontrahentami – co ogranicza możliwości początkującym przedsiębiorstwom. Jeżeli jednak kontrahentami będą stabilne i solidne firmy to również „start-up" ma szanse na faktoring.

Na etapie ekspansji, kiedy firma dynamicznie się rozwija i zwiększa sprzedaż może mieć problem z finansowaniem kredytem obrotowym, którego wysokość szybko może okazać się niewystarczająca do zaspokojenie rosnących potrzeb. W przeciwieństwie do kredytu obrotowego, którego zastosowanie wymaga od firmy posiadania odpowiedniej zdolności kredytowe - faktoring daje możliwość elastycznego zwiększenia obrotów. Faktoring jest narzędziem finansowym, które doskonale się sprawdza w warunkach dynamicznego wzrostu.

Firmy w fazie dojrzałości  mają stabilną sytuację finansową. Wykazują zyski i często nie mają potrzeby zewnętrznego finansowania bieżącej działalności. Takie firmy również korzystają z faktoringu. To tzw. faktoring wymagalnościowy – jest to rodzaj faktoringu pobawiony funkcji finansowej. Jego istotą jest bieżąca kontrola, monitoring i kompleksowa obsługa należności firmy oraz w razie potrzeby ściganie należności od dłużnika. Firma korzystająca z faktoringu wymagalnościowego otrzymuje środki z tytułu sprzedaży po uregulowaniu należności przez kontrahenta lub z chwilą nadejścia określonego w umowie faktoringu terminu płatności. Dojrzałym i stabilnym firmą nie zależy na otrzymywaniu środków przed terminem płatności, ponieważ wiązało by się to z kosztami odsetek – które w sytuacji dysponowania własną gotówką były by tylko zbędnym kosztem. Korzystają natomiast z profesjonalnego outsourcingu przy zarządzaniu i ściąganiu należności.

Faza schyłku dotyczy firm, które z różnych przyczyn popadły w kłopoty zwykle również finansowe. Banki wycofują się z finansowania przedsiębiorstw w trudnej sytuacji co bardziej może pogrążyć firmę. Często przyczyną kłopotów firmy są nierzetelni kontrahenci, którzy nagminnie opóźniają się  z płatnościami. Faktoring pozwala zdyscyplinować odbiorców firmy i daje natychmiastowy zastrzyk gotówki. Odzyskanie płynności finansowej oraz przekazanie zarządzania należnościami zewnętrznej wyspecjalizowanej instytucji finansowej - pozwala firmie skupić się na swojej podstawowej działalności tak aby przełamać trudności i wrócić na ścieżkę rozwoju.

Faktoring zaspokaja wiele różnych potrzeb przedsiębiorstwa. Poza korzyściami wynikającymi z elastycznego finansowania znaczenie mają również korzyści wynikające z przekazania administrowania należnościami oraz funkcja zabezpieczająca faktoringu. Faktoring jako pakiet usług jest rozwiązaniem dla przedsiębiorstw w różnym etapie rozwoju, przy czym dla każdej firmy inne jego funkcje mogą odgrywać kluczową role.

Link do publikacji: