Faktoring - więcej niż finansowanie

Publikacja: 02-02-2011  Bankier.pl

Pierwsze skojarzenie, które nasuwa się zawsze na hasło „faktoring" to finansowanie działalności operacyjnej oparte na wykupie wierzytelności (faktur). Finansowanie to bardzo ważna funkcja faktoringu, której poświęca się najwięcej uwagi, warto jednak zwrócić uwagę na pozostałe funkcje faktoringu ponieważ wiążą się one również z wymiernymi korzyściami dla przedsiębiorstwa. Są to funkcję administracyjną oraz zabezpieczającą.

Coraz bardziej doceniana jest funkcja zabezpieczająca faktoringu. Dzieje się tak ponieważ niewątpliwą zaletą faktoringu jest minimalizowanie ryzyka prowadzenia działalności przez przedsiębiorstwo. Dotyczy to zwłaszcza faktoringu pełnego gdzie faktor przejmuje ryzyko wypłacalności kontrahenta i wówczas firma (faktorant) nie ponosi konsekwencji za ewentualną niewypłacalność swojego odbiorcy. Jednak nawet faktoring niepełny (z regresem) ogranicza ryzyko handlowe a wynika to z możliwości korzystania z badania wiarygodności i wypłacalności kontrahentów prowadzonych przez faktora oraz bieżącej kontroli należności i raportowaniu o wszelkich nieprawidłowościach w regulowaniu zobowiązań przez odbiorców. Faktorzy dysponują doświadczeniem i odpowiednimi wyspecjalizowanymi kadrami, którymi rzadko dysponuje faktorant. Dlatego faktor może ostrzec swojego klienta o problemach jego kontrahenta, działając jak „system wczesnego ostrzegania".

Najmniej uwagi poświęca się funkcji administracyjnej faktoringu. Korzystanie z usługi faktoringu oznacza dla firmy realne oszczędności ponieważ faktor przejmuje od przedsiębiorstwa wszystkie czynności związane z rozliczeniami z kontrahentami, monitorowaniem terminowości wpłat, dyscyplinuje spóźniających się z płatnościami kontrahentów, a jeżeli jest to niezbędne może również windykować długu. W ten sposób przedsiębiorstwo przekazując zarządzanie należnościami profesjonalnej firmie faktoringowej może ograniczyć zatrudnienie lub przesunąć pracowników zimujących się dotychczas obsługą wierzytelności i skupić się na swojej podstawowej działalności. Uzyskane w ten sposób oszczędności mogą pokryć koszty faktoringu przynoszą jednocześnie szereg dodatkowych korzyści.

Samo dyscyplinowanie (ponaglanie) spóźniających się płatników przez faktora jest zwykle o wiele bardziej skuteczne niż gdy przedsiębiorstwo robi to we własnym zakresie. Dla ociągającego się z płatnością kontrahenta, wezwania do zapłaty wystawione przez wyspecjalizowana firmę dysponującą działem windykacji jest traktowane bardzo poważnie. Wezwanie wystawione przez przedsiębiorstwo (dostawce towaru lub wykonawcę usługi) nie robi już takiego wrażenia. Poprawa skuteczności w egzekwowaniu płatności od kontrahentów jest odczuwalna natychmiast po wdrożeniu w firmie faktoringu, a to przekłada się na zmniejszenie rezerw i strat z tytułu zagrożonych należności. Jeżeli przedsiębiorstwu nie brakuje gotówki, to również może skorzystać z usług firmy faktoringowej polegającej na kompleksowym zarządzaniu należnościami – bez finansowania. Wówczas przedsiębiorstwo uzyska korzyści wynikające z outsourcingu czyli korzystania z usług zewnętrznych firm specjalizujących się w tym wypadku w obsłudze i zarządzaniu należnościami.

Faktoring konkuruje z kredytem obrotowy jako źródło finansowania przedsiębiorstw i w tej konkurencji zwykle wypada gorzej. Jeżeli jednak pamiętamy, że z faktoringiem wiążą się zawsze dodatkowe usługi to nasza ocena może być już zupełnie inna.

Link do publikacji: